18.06.2020
Skoda Octavia

Skoda Octavia

Вже майже чверть століття модель Octavia один з бестселерів Skoda, відтоді як в 1996 році було відроджено ім’я Octavia. Нагадаємо, що вперше в гамі моделей Skoda ім’я Octavia з’явилось в 1959 році.

В серпні 2020 року на ринок України вийде нова, четверта в новітній історії моделі, Octavia. Вона збудована на універсальній платформі концерну Volkswagen Group,  яка має назву MQB та призначається для передньо- та повнопривідних моделей з поперечним розташуванням двигуна. Це та ж платформа, що була використана в Octavia третьої генерації. Новинка буде запропонована з кузовами ліфтбек та універсал.

Варто відзначити, що Octavia зберегла впізнавані пропорції кузова, проте значно покращена аеродинаміка моделі. Коефіцієнт лобового опору складає всього Сd=0,24, що надзвичайно гарний показник.

Салон

В Octavia IV розмір колісної бази не змінився, та складає як і в минулої Octavia 2686 мм. Проте, за рахунок оптимізації внутрішнього простору для пасажирів другого ряду стало на 78 мм більше місця для ніг, що є дуже істотним і відчутним збільшенням.

Візитівкою нового інтер’єру стало кермо з двома спицями. Воно не тільки виглядає дуже оригінальним та візуально легким, але й може бути надзвичайно практичним. Зокрема у мультифункціональному виконанні кнопками з керма можна керувати до 14 функцій.

В топових комплектаціях для моделі доступна покращена віртуальна панель приладів з діагоналлю екрану збільшеною до 10,25 дюймів. Також, в якості опції, доступний проекційний дисплей. Ця зручна функція дозволяє бачити проекцію на лобове скло таких потрібних даних як швидкість, «підказки» навігаційної системи, повідомлення про трафік, або попередження систем активної безпеки. Це покращує безпеку, так як водію не потрібно відривати погляд від дороги щоб побачити важливі дані.

Виріс і об’єм багажного відсіку. Всі прихильники моделі знають на скільки практичний 590-літровий багажник Octavia. А тепер він став ще більшим і вміщує рівно 600 л вантажу. Додайте до цього практичність кузову ліфтбек, в якого кришка багажника відкриває його практично повністю і дозволяє завантажувати речі великого розміру без проблем. Класичним седанам таке і не снилось.

Двигуни та КП

Для нової Octavia пропонуються турбовані бензинові двигуни об’ємом від 1,4 до 1,5 літрів, потужністю по 150 к.с.

Легендарний двигун 1.6 MPI, який так цінують прихильники Volkswagen, Audi, Seat та звичайно ж Skoda спочатку не буде присутній в лінійці. Та зважаючи на те, що він надзвичайно витривалий, надійний та невибагливий до якості пального українському імпортеру вдалося відвоювати право на життя мотору 1,6 л і в Україні він буде доступний наприкінці 2020 року.

Нова Octavia стане першою в історії моделлю Skoda, яка отримає автоматичну коробу передач з керуванням без фізичного зв’язку між селектором та безпосередньо виконуючим механізмом і звичного селектору передач. В Octavia використано технологію «drive by wire», а простіше кажучи – керування через дроти. Сам селектор перемикання тепер надзвичайно компактний, та займає мінімум простору.

Привід та підвіска

Octavia як і раніше доступна як в передньопривідній так і в версії з приводом на усі колеса. Цікаво що в версіях з «простими» двигунами модель має напівзалежну задню підвіску. Тоді як потужні та повнопривідні модифікації отримали багатоважільну незалежну підвіску.

Системи допомоги та безпеки

Нова Octavia може оснащатись цілим комплексом систем активної безпеки. Зокрема комплексом Travel Assist 2.0. Цей комплекс включає ряд систем: сповіщення про локальний трафік, система розпізнавання розмітки та утримання авто в полосі руху, адаптивний круїз-контроль. В умовах міського руху цінним надбанням буде система Traffic Jam Assist. Вона допомагає рухатись в умовах трафіку в напів-автономному режимі. Авто самостійно зупиняється перед корком, рухається в рамках смуги та рушає слід за потоком транспорту. Також Octavia в списку доступного обладнання має систему  Emergency Assist. Вона розпізнає аварійну ситуацію, коли авто надто швидко наближається до перешкоди (іншого авто). Система спочатку попереджає про небезпеку водія а потім і самостійно активує гальма щоб запобігти зіткненню, або зробити його наслідки якомога меншими.

Сьогодні жодна новинка не обходиться без LED технологій в зовнішньому освітленні. Нова Octavia представляє опційні матричні світлодіодні фари з одним світлодіодним модулем для ближнього світла та іншим для дальнього світла, а також повністю світлодіодні задні ліхтарі з динамічними індикаторами показчиків повороту. Останні не просто світяться, а показують поворот наче стрічкою вогників які загоряються від внутрішнього боку до зовнішньої частини ліхтаря. Така технологія вперше з’явилась в Audi і тепер доступна і на більш демократичному бренді Skoda.

Ціна

Продажі Skoda Octavia четвертого покоління в Україні вже розпочались. Вартість авто з двигуном 1.4 TSI стартує з відмітки 587 392 грн.

Як ви вважаєте, які шанси у цієї новинки в авторів 2021? Залишайте ваші коментарі facebook.com/autoroku

Тип кузова ліфтбек
Дверей/месцт 5/5
Габариты Д/Ш/В, мм 4689/1829/1470
Колесная база, мм 2686
Объем багажника, л 600

 

Двигун 1.6 MPI 1.4 TSI 1.5 TSI
Тип бенз. з розп. впр. бенз. з безпос. впр., турбо
Об’єм, л 1,6 1,4 1,5
Потужність, к.с. 110 150 150
Крутний момент, Нм 155 250 250

Інші новинки 2020-2021

Сайт використовує cookie файли для зручності сервісу та відображення інформації. Залишаючись на сайті, ви погоджуєтесь з правилами використання cookie файлів і політикою конфіденційності.